A sokoldalú tortilla

  Bejegyzés   -   Nincs hozzászólás

Amellett, hogy finom ételek alapja, azért is jó ha van kéznél egy csomag tortilla, mert pillanatok alatt összeüthető belőle egy könnyű vacsora, vagy a váratlan vendégeknek néhány finom falat. 

A tortilla otthon is könnyen elkészíthető, és ennek az az előnye is megvan, hogy így garantáltan nincsenek benne tartósítószerek.

Az eredeti tortilla kukoricalisztből készül, de nem a nálunk kapható sárga fajtából, hanem fehér kukoricalisztből. Búzalisztből is kiválóan elkészíthető, sőt a boltban kapható kész tortillák közül jó néhány búzalisztből készül.

Az alaprecept

  • 35 dkg liszt + egy kevés a nyújtáshoz
  • 15 g só
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 4 evőkanál étolaj
  • 2,5 dl langyos víz

A hozzávalókat összedolgozzuk, majd megszórjuk egy kevés liszttel és 15 percig pihentetjük. A tésztát egy lisztezett felületre tesszük, könnyen néhány mozdulattal átgyúrjuk, majd 12 db-ra vágjuk. A tésztadarabokat kb. 1-2 mm vastagra és kerek alakúra nyújtjuk, majd egy forró serpenyőben zsiradék nélkül átsütjük. Sütés közben a keletkező hólygokat nyomkodjuk le, és ha a tortilla kezd pirulni fordítsuk meg, majd a másik oldalát is süssük meg. A kisült tortilla lapokat legjobb egy nedves konyharuhába bebugyolálni.

Sajtos chorizo-s quesadilla

Egy serpenyőben pirítsuk le jól az apróra vágott chorizo-t, egy kevés fokhagymával. Kenjünk meg két tortilla lapot taco szósszal, tegyük rá chorizo-t, reszeljünk rá valamilyen zsíros sajtot, vagy tegyünk rá néhány szelet brie sajtot. Fordítsuk rá a másik tortillát, mintha egy szendvicset készítenénk, majd egy tapadásmentes serpenyőben süssük mindkét oldalát 2-3 percig, míg a sajt megolvad és a töltelék is átforrósodik.

DSCN8584-k

Egy gyors előétel

Keverjünk össze egy kis natúr krémsajtot egy kevés ricottával, sóval, borssal, friss bazsalikommal, majd kenjünk be vele egy tortilla lapot. Szórjunk rá egy kevés sült paprikát vagy sült paradicsomot, és egy kevés apróra vágott feketeerdei sonkát. Tekerjük fel a tortillákat, majd vágjuk őket kb. 2,5 centis szeletekre. Állítsuk a felszeletelt tortilla darabokat a vágott felükre tálaláskor, majd a tetejükre szórjunk egy kis pirított szezámmagot vagy valamilyen zöldfűszert.

telo

Fűszeres tortilla chips

Kenjük meg a tortillákat mindkét oldalukon olívaolajjal, majd szórjuk meg valamilyen erősebb fűszerkeverékkel (cajun vagy fajitas, esetleg fokhagyma granulátum, pirospaprika és chilipor). Vágjuk a tortillákat 8 cikkre (háromszögre), majd tegyük a 200 fokos sütőbe 8-10 percre, hogy szépen megpiruljon. Guacamole-hoz vagy a kedvenc mártogatós szószunkhoz tálalhatjuk.

chips

Kategória: Alapanyagok, ÁltalánosCimkék:

Minden vélemény számít

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A webhely a tökéletesebb működés érdekében cookie-kat használ. (További információ)

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás