Fűszerek a konyhában

  Bejegyzés   -   Nincs hozzászólás

Fűszerek nélkül nincs jó étel. Sokan félnek a használatuktól, mert vagy nem ismerik őket vagy félnek a fűszeres ételektől. Pedig ha jól választjuk meg őket akkor tehetjük teljessé az ételt. Mindig törekedjünk arra, hogy a fűszerekkel ne elnyomjuk, hanem kiemeljük az ízeket.

A só nélkülözhetetlen az élethez, azon kívül hogy ízesít a felhasznált mennyiségétől függően kihangsúlyozza az ételek zamatát is. Nagy mennyiségben tartósításra használják. Többféle fajtája létezik, a finom apró szemű finomított sótól, a szürke kissé nyirkos és jódban gazdag sóig. Méretekben is van különbség, a nagyszemű sót általában főzővizek, húslevesek szórására és pl. a sókéregben sült ételeknél használják szívesen. Hátránya hogy nagy mennyiségben magas vérnyomást okoz, mert megköti a vizet. Ajánlott napi adag: 5 g.

Bors

Egyedül a Piper nigrum magjának van törvényes joga a “bors” név viseléséhez. A második leggyakrabban használt fűszer, az emberiség legrégebbi fűszere. A frissen őrölt bors mindig jobb, mint a kereskedelemben kapható őrölt.Többféle fajtája létezik, a leggyakoribb a fehérbors melynek enyhébb íze kellemesen fűszerezi az önteteket, mártásokat és pástétomokat. Ellentétben a fekete borssal amely erősebb, csípősebb és kitűnően illik a roston sült vörös húsokhoz. Az érés előtt leszedett zöld borsot pedig szárítva vagy sós lében szokták leggyakrabban árusítani,  e fajtának kissé gyümölcsös aromája van. A szürke bors egyszerűen a fehér és a fekete bors keveréke.  A cayenne bors pedig finom porrá őrölt csilipaprikából készül.

Pirospaprika

A magyar gasztronómia jellegzetes fűszere, világhírűvé a szegedi- és a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény vált. A paprika egyik alapanyaga a capsaicin, amely a csípősségét okozza. Rendkívül nagy gyógyítóerőt tulajdonítanak ennek a fűszernövénynek, hatására a nyál-és gyomornedv elválasztás fokozódik, élénkebbé válik a bélműködés. Sokrétű a felhasználása.Teljesen átalakította a magyar konyhát hisz a gulyás és pörkölt elképzelhetetlen e fűszer nélkül. Az őrleményt a közönséges paprika két változatából készítik: fűszerpaprikából és cseresznyepaprikából.

Kömény

A kömény erősen fűszeres ízű mag, hatóanyaga a karvon. Fehérjét és olajat is tartalmaz. A gyógyhatása is közismert,enyhíti a nehéz emésztés okozta fájdalmakat, görcsöket. A konyhai felhasználása igen bőséges, bár fanyar kissé domináns íze miatt nem nagyon szokták kombinálni más fűszerekkel. Savanyúságok, káposztafélék elengedhetetlen fűszere, továbbá saláták, sajtok,főzelékek, sültek egyik kedvence.

Majoranna

Már az ókorban is szent növénynek tartották, a boldogság szimbóluma volt. Nagyon népszerű és ízletes fűszernövény. Erősen aromás, kesernyés hatása miatt főként húskészítmények,sültek, grillezek húsok, pástétomok készítésénél ajánlatos mert tompítja vagy elveszi a húsok mellékízét. Levesek és főzelékfélék (krumpli)  kedvenc fűszere. Gyomornyugtató, ízületi gyulladás csökkentő hatású.

Fokhagyma

Ázsiai fűszer de a magyar konyha elképzelhetetlen nélküle. Fűszerező értéke nagy, gerezdben vagy szárítva tág a felhasználási területe. Szénhidrátot (26%), fehérjét (7%), és C vitamint tartalmaz.

 

Kategória: ÁltalánosCimkék:

Minden vélemény számít

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A webhely a tökéletesebb működés érdekében cookie-kat használ. (További információ)

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás