Fűszerkülönlegességek

  Bejegyzés   -   Nincs hozzászólás

Boróka

Származási helye Dél-és Kelet-Európa, USA. Ez a mag könnyen összetörhető, kerek lila-fekete mag. Különösen finom fokhagymával, káposztás ételek mellé. Ajánlják még vad ételekhez, pácokhoz, illetve bármilyen sós étel mellé amelynek készítéséhez Gint használnak.

Zellermag

Származási helye India, Észak-Afrika, Európa. Apró magok, melyeket egészben illetve őrölve használnak főként zelleres fűszersó részeként. Sokrétű a felhasználása, pl. káposztasaláta, raguk, ezen kívül halas és tojásos ételek fűszerezésére is kiváló. Ajánlják még mártásokhoz, levesekhez, sütőtök és édesburgonyával készült ételek ízesítésére.

Sáfrány

Származási helye Marokkó, Görög-és Törökország, Irán és környéke, Spanyolország. Nősziromfélék családjába tartozó virág bibéje, amely a világ legdrágább fűszere. Szálak vagy por formájában vehetjük, használat előtt kevés meleg vízbe áztatják. Hallevesek, halraguk, rizottók és piláfok, indiai édességek fűszereként használják elsősorban.

Kurkuma

Származási helye India, Indonézia, Kína, Közel-Kelet. Fényes, sárga por alapú fűszer, aminek manapság frissen vagy szárítva már a gyökerét is felhasználják. Rizses ételek színezésére, az ízek gazdagítására kiváló. Halételek fűszerezésére is használják, ha pl. sütés előtt a halat kurkumás lisztbe forgatjuk, szép színe és enyhén gyömbéres íze lesz.

Garam masala

Észak-India fűszerkeveréke, rengeteg variációban használható. Ízösszetétele régióként változhat, sőt háztartásokként is más és más lehet. Barna színű fűszerkeverék, a szó jelentése:  Csípős keverék. Összetevői általában fahéj, babérlevél, római kömény, szegfűszeg, egy kis szerecsendió és fekete bors. Az alap kiegészülhet még pl. curry, csillagánizs, fokhagyma, mák, kókuszdió, szezámmag keverékével is. Húsfélék, pl. csirkehúsok valamint mártások fűszere.

Kardamon

Származási helye: India, Közép-Amerika, Srí Lanka, Vietnam. Drága fűszer, a szív fűszere. A gyömbérek családjába tartozó hüvelyes növény. Színe zöld, fehér vagy fekete lehet. A zöldet Indiában, a fehéret Európában, a feketét pedig Afrikában használják szívesen. Tárolása jól zárható üvegben ajánlott, így nagyon hosszan eláll és megőrzi aromáját. Felhasználása: puncsok, forralt borok, indiai curryk és rizses ételek valamint egzotikus gyümölcssaláták.

Szömörce

Származási helye: Közel-Kelet, Szicília, Dél-Olaszország. Porrá őrölve jól megőrzi az ízét. Az arab ételekhez ezt használják citrom helyett, mivel savanykás az íze. Grillezés előtt a húsok bedörzsölésére, joghurtba keverve a tálalásokhoz, valamint halpácokhoz, mártásokhoz használják előszeretettel.

Szecsuáni bors

Származási helye: Kína. Ez egy szétnyíló vörösesbarna színű bogyó, amely nem tartalmaz magot. Száraz serpenyőben enyhén pirítsuk meg, de ne várjuk meg amíg füstöl. Húsokhoz, főleg szárnyasokhoz, illetve kacsához kitűnő.

Bazsalikom

Származási helye: Afrika, Ázsia, Amerika. Jellegzetes illatú, nagyon finom aromájú, zöld leveles egynyári növény. Főtt ételekhez a főzés utolsó fázisában kell hozzáadni, íze fokhagymával és citrommal kombinálva még intenzívebb. Az olasz ételek alapfűszere. Kolbászokhoz, húsokhoz, salátákhoz ugyanúgy használható, mint például szószok, mártások, pácok ízesítéséhez. Afrodiziákum.

 

 

 

Minden vélemény számít

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A webhely a tökéletesebb működés érdekében cookie-kat használ. (További információ)

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás