
A “Vega Dán”
- Gergely Gy. Tészták, Vega Európai Sütés
január 24, 2015
Ezt a receptet egy holland oldalon olvastam angolul, a neve pedig ez volt a Vega Dán. A töltelék lehet többféle, vegetáriánus, "olaszos", vagy bármilyen más jellegű, ez ízlés kérdése. A lényeg, hogy nagyon finom, és akár vendégvárónak is tökéletes kaja. Egyszerűen elkészíthető a hosszabb előkészítési idő a tészta kelesztése miatt van.
- Előkészítés: 6 óra 5 perc
- Teljes idő: 6 óra 25 perc
-
6 óra 5 perc
20 perc
6 óra 25 perc
- 4 személyre
Hozzávalók
Előtészta vagy indító tészta hozzávalói
A tészta hozzávalói
5 g instant élesztő (a maradék)
A töltelék hozzávalói
1- Házi pesto, mozzarella, üvegesre pirított lilahagyma,
2- Koktélparadicsom, kecskesajt, friss kakukkfű és oregánó
3- Natúr sajtkrém metélőhagymával kikeverve, bacon, koktélparadicsom, friss bazsalikom
Elkészítés
Az előtészta elkészítése
A hozzávalókat jól elkeverjük egy keverőtálban egy spatulával vagy kanállal, és átlátszó fóliával letakarva 4 órát hagyjuk pihenni.
A tészta elkészítése
Adjuk az előtésztához a lisztet, a sót, és a maradék instant élesztőt, majd a vizet apránként adagolva gyúrjuk össze. Ha összeállt, adjuk hozzá az olívaolajat. Gyúrjuk kb. 8 percig, vagy amíg a tészta sima és enyhén ragacsos lesz. Kézzel kicsit tovább tart, géppel néhány perc alatt megvan. Fedjük le a tálat fóliával, és hagyjuk kelni a tésztát szobahőmérsékleten 1 órát.
A tekercsek elkészítése
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. fél centi vastagra. Szórjuk meg a tetejét a választott dolgokkal, vagy kenjük rá a sajtkrémet és erre szórjuk egyenletesen a töltelék hozzávalóit. Tekerjük fel és vágjuk 8-10 darabra, (kb. 4 cm-es darabok a jók). Állítsuk őket egy sütőpapírral bélelt sütőlapra, majd átlátszó fóliával letakarva hagyjuk kelni kb. 30 percig.
Melegítsük elő a sütőt a 200 fokra, és süssük 20 percig. Frissen a legfinomabb, de fagyasztani is lehet és utána a sütőben felmelegítve is finom.