
Angol muffin
- Márta Pékség, Reggelik Európai Sütés
március 2, 2015
Az angol muffin-t a neve alapján sokan a nálunk is ismert édes süteménnyel azonosítják, pedig semmi köze hozzá. Ez a lapos zsemle az angol klasszikus reggelik és az amerikai késői kiadós reggelik (brunch) egyik alap péksüteménye. Ez az alapja többek között a Benedek tojásnak is. Az alaprecept szerint serpenyőben sütik ki mindkét oldalát, de én a sütőben sült változatot jobban szeretem.
- Előkészítés: 2 óra
- Teljes idő: 2 óra 20 perc
-
2 óra
20 perc
2 óra 20 perc
- 6-8 zsemléhez
Elkészítés
A vizet és a tejet kicsit felmelegítjük, beletesszük a cukrot, az élesztőt és 10 perc alatt felfuttatjuk. Ez alatt összekeverjük a lisztet, a sót és belemorzsoljuk a vajat is. Ha az élesztő felfut, beleöntjük a lisztbe, és pár percig állni hagyjuk. Összeállítjuk a tésztát egy keverőkanál segítségével (jól elkeverjük), míg egy nagyon ragacsos lágy tésztát kapunk. Letakarva félretesszük, és 10 percigpihentetjük. Mivel a tészta nagyon lágy és ragacsos, igazából gyúrni nem lehet.
Kevés olajat terítsünk el a munkalapon, és egy műanyag lap segítségével forgassuk át jól, (néhány percen keresztül) a tésztát, majd lefedve pihentessük megint 20 percig. Ha letelt az idő ismételjük meg a „gyúrást” még egyszer, majd kilisztezett kelesztőtálban kelesszük kb. 1 óra alatt a duplájára.
Ha megkelt óvatosan, hogy ne préseljünk ki belőle mindent, nyújtsuk ki nagyjából 2 cm vastagra, majd egy körülbelül 8 cm-es pogácsaszaggatóval szaggassuk ki a muffinokat.
Sütőpapírral bélelt sütőlapon letakarva kelesszük még 30 percet. Ha megkelt lisztezzük be a tetejét, majd 230 fokra előmelegített sütőben süssük 10 percig az egyik oldalát, majd megfordítva a másikat is további 8 percig.
A sütőből kivéve elég ropogós, de néhány perc alatt visszalágyul.
Langyosan a legfinomabb, vagy kettévágva, a vágott felületét egy serpenyőben megpirítva is tökéletes.