Angol muffin

- Márta  ,     

március 2, 2015

0.0

Az angol muffin-t a neve alapján sokan a nálunk is ismert édes süteménnyel azonosítják, pedig semmi köze hozzá. Ez a lapos zsemle az angol klasszikus reggelik és az amerikai késői kiadós reggelik (brunch) egyik alap péksüteménye. Ez az alapja többek között a Benedek tojásnak is. Az alaprecept szerint serpenyőben sütik ki mindkét oldalát, de én a sütőben sült változatot jobban szeretem.

  • Előkészítés: 2 óra
  • Teljes idő: 2 óra 20 perc
  • 2 óra

    20 perc

    2 óra 20 perc

  • 6-8 zsemléhez

Hozzávalók

420 g kenyérliszt (BL-80)

1,5 dl (150 g) tej

1 dl (100 g ) víz

20 g friss élesztő vagy egy csomag (7 g) instant élesztő

20 g vaj (nem sózott)

1 kávéskanál cukor

1 teáskanál só

1 evőkanál olaj

Elkészítés

A vizet és a tejet kicsit felmelegítjük, beletesszük a cukrot, az élesztőt és 10 perc alatt felfuttatjuk. Ez alatt összekeverjük a lisztet, a sót és belemorzsoljuk a vajat is. Ha az élesztő felfut, beleöntjük a lisztbe, és pár percig állni hagyjuk. Összeállítjuk a tésztát egy keverőkanál segítségével (jól elkeverjük), míg egy nagyon ragacsos lágy tésztát kapunk. Letakarva félretesszük, és 10 percigpihentetjük. Mivel a tészta nagyon lágy és ragacsos, igazából gyúrni nem lehet.

Kevés olajat terítsünk el a munkalapon, és egy műanyag lap segítségével forgassuk át jól, (néhány percen keresztül) a tésztát, majd lefedve pihentessük megint 20 percig. Ha letelt az idő ismételjük meg a „gyúrást” még egyszer, majd kilisztezett kelesztőtálban kelesszük kb. 1 óra alatt a duplájára.

Ha megkelt óvatosan, hogy ne préseljünk ki belőle mindent, nyújtsuk ki nagyjából 2 cm vastagra, majd egy körülbelül 8 cm-es pogácsaszaggatóval szaggassuk ki a muffinokat.

Sütőpapírral bélelt sütőlapon letakarva kelesszük még 30 percet. Ha megkelt lisztezzük be a tetejét, majd 230 fokra előmelegített sütőben süssük 10 percig az egyik oldalát, majd megfordítva a másikat is további 8 percig.

A sütőből kivéve elég ropogós, de néhány perc alatt visszalágyul.
Langyosan a legfinomabb, vagy kettévágva, a vágott felületét egy serpenyőben megpirítva is tökéletes.

00:00

0 Hozzászólás

Minden mező és az értékelő kitöltése is kötelező.

A webhely a tökéletesebb működés érdekében cookie-kat használ. (További információ)

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás