
Bejgli
- Márta Édességek Magyar Sütés
január 3, 2015
A bejgli egy igazi hungarikum. Lehet diós, mákos és újabban másféle ízekkel is próbálkoznak. A családunk kedvence a diós változat. Nagyon finom és sokáig eláll. Főleg Karácsonykor, de más alkalmakkor is készítem. Óriási sikerélmény kivenni a sütőből egy gyönyörűen átsült, illatos, jól megkelt bejglit. Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki! Soha többé nem vesz bolti készítésűt.
- Előkészítés: 30 perc
- Teljes idő: 1 óra 5 perc
-
30 perc
35 perc
1 óra 5 perc
- 6 db bejglihez
Elkészítés
A töltelék elkészítése
A tölteléket előző este készítem el. A fél liter vizet felforralom és belerakom a fél kg kristálycukrot.A darált diót összekeverem fahéjjal, citrom héjjal, mazsolával ízlés szerint. A forró cukros vizet ráöntöm az ízesített darált dióra és hagyom hogy beigya, majd összekeverem és kihűtöm. Én nem teszek bele zsemlemorzsát, vagy darált kekszet adaléknak! Jobbnak érzem így, hogy a kész bejgliben csak a finom dió ízt érzem és nem ázik át a tészta sem!
A tészta elkészítése
A tészta hozzávalóit reggel időben kezdem el, hogy legyen ideje megkelni és majd este sütöm. Az 1 kg lisztbe belemorzsolom az élesztőt (nem kell felfuttatni!) és hozzáadom a többi összetevőt, amelyből kemény tésztát gyúrok. Az összegyúrt tésztát 20 percre a hűtőbe teszem. 6 db 20 X 25 cm méretű téglalapot nyújtok. Itt sem a tésztát, sem a gyúródeszkát nem lisztezzük már. A tölteléket elosztom 6 egyenlő részre, kb. 30 dkg jön ki belőle, majd a tésztára kenem. Én kézzel szoktam rányomkodni, majd szorosan feltekerem. Tojás sárgájával jól megkenem, és nem túl meleg helyen kb. 9 órát kelesztem.
Este lekenem tojás fehérjével és hurkapálcával megszurkálom, hogy a gőz a sütésnél ki tudjon jönni. Ha a tojás fehérje is rászáradt lassan lehet sütni. Előmelegített 180 fokos sütőben, légkeveréssel kb. 35 percig sütöm.