
Benedek tojás
- Márta Reggelik Nemzetközi Főzés, Sütés
január 26, 2015
A klasszikus reggeli buggyantott tojással, baconnal, hollandi mártással angol muffinban. A pletyka szerint a Benedek tojást egy wall street-i tőzsdeügynöknek köszönhetjük, aki másnaposság ellen rendelte ezt az összeállítást.
- Előkészítés: 30 perc
- Teljes idő: 40 perc
-
30 perc
10 perc
40 perc
- 2 személyre
Elkészítés
Az alap
Egy serpenyőben bacont pirítunk, amikor már kész akkor a visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a félbevágott muffinokat, illetve néhány karika lila hagymát.
A hollandi mártás
3 db tojás sárgát vízgőz felett 3 kanál vízzel folyamatosan kikeverünk amíg habos nem lesz és elkezd sűrűsödni. Arra kell ügyelni hogy ne lobogó forró víz legyen alatta, mert ha túl magas a hőmérséklet a tojás kicsapódik. Ha túl sűrű bármikor hígíthatjuk 1-1 kanál vízzel. Akkor jó ha olyan az állaga mint a majonéznek. Mikor már megfelelő, apránként hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat. Sózzuk, borsozzuk és egy kis citromlével ízesítjük. Ha kész tálalásig melegen tartjuk.
A buggyantott tojás
Többféle módszerrel is lehet találkozni a buggyantott tojás elkészítésére vonatkozóan. Van aki örvényt kavar a vízben, van aki szerit nem szabad hozzányúlni a tojáshoz. Nekünk ez a verzió vált be a legjobban. Egy nagyobb edényben vizet forralunk. A lényeg, hogy legalább 10 cm mély víz legyen az edényben. Nem lobogva forró vízre van szükségünk, akkor megfelelő, ha épp csak egy kicsit, gyöngyözve forr. Keverjünk hozzá egy evőkanál ecetet. A tojást egy kisebb csészébe vagy egy merőkanálba üssük bele majd óvatosan engedjük bele a vízbe. Várjunk egy kicsit míg elkezd kicsapódni a fehérje, majd egy kanál segítségével óvatosan húzzuk fel a fehérjét a tojás sárgájának a tetejére minden oldalon, mintegy újraépítve a tojást. A lényeg, hogy a fehérje lehetőleg minél tökéletesebben körbefogja a sárgáját, amelynek folyósnak kell maradni. Ha sikerült, kb. 3-4 percig hagyjuk a vízben majd szedjük ki egy papírtörlőre.
A szendvics
Tegyünk a pirított muffinra a sült szalonnát, egy salátalevelet, vagy rukkolát, majd egy kevés lila hagyma karikát. Helyezzük rá a buggyantott tojást és öntsünk rá egy kis hollandi mártást.