Rakott tarja brokkolival és sajtos besamel mártással
- Márta Húsok Magyar Főzés, Sütés
január 2, 2015
Tartalmas vacsora a hideg téli estékre, vagy akármikorra. A sajtos besamellel sült brokkoli pedig megfelelően lágyítja a fűszeres sült tarja ízét.
- Előkészítés: 30 perc
- Teljes idő: 1 óra 5 perc
-
30 perc
35 perc
1 óra 5 perc
- 4 személyre
Elkészítés
A sajtos besamel mártás
Először melegítsük fel a tejet majdnem forrásig, majd tegyük félre. Olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá apránként állandó kevergetés mellett a lisztet. Pirítsuk meg egy kicsit, míg szép aranysárga lesz. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a tejet, folyamatosan kevergetve, a lényeg hogy csomómentesre keverjük minden alkalommal. Főzzük addig, amíg elkezd besűrűsödni, ezután ízesítsük sóval, borssal és egy kevés őrölt szerecsendióval. A végén keverjük bele a reszelt sajtot, míg az teljesen felolvad.
A brokkoli
Forrásban lévő vízbe dobjuk bele a brokkoli rózsákat kb. 3-4 percre, majd kiszedve tegyük azonnal hideg (jeges) fürdőbe, hogy lehűtsük. Tulajdonképpen ezzel előfőzzük (blansírozzuk) egy kicsit a brokkolit. Ha egy kis szódabikarbónát is teszünk a vízbe, a zöldség a színét kevésbé veszíti el. A lényeg, hogy a víz forrjon, illetve a hűtésnél a jeges fürdőben se hagyjuk állni sokáig a brokkolit, mivel veszíthet a tápértékéből.
A tarja
A hússzeleteket egy kicsit klopfoljuk ki, nem kell szétlapítani, elég ha csak a hús rostjait fellazítjuk, majd sózzuk, borsozzuk. Egy forró serpenyőben kevés olajon pároljunk üvegesre egy fej apróra vágott hagymát, majd a hússzeleteket süssük elő egy kicsit. Egy nagyon kevés alaplével fel is önthetjük és fedő alatt pároljuk kb. 20 percig, így jó puha és szaftos lesz.
Szedjük ki a hússzeleteket egy tepsibe, a visszamaradt hagymás szaftot is bátran rálocsolhatjuk, majd tegyük rá a brokkoli rózsákat, hogy mindenhova jusson. A végén öntsük rá a sajtos besamel mártást, hogy mindenhol belepje a húst és a brokkolit.
185 fokos előmelegített sütőben 30 percig süssük, míg egy kicsit megpirul a besamel.