Rakott tarja brokkolival és sajtos besamel mártással

- Márta      ,

január 2, 2015

0.0

Tartalmas vacsora a hideg téli estékre, vagy akármikorra. A sajtos besamellel sült brokkoli pedig megfelelően lágyítja a fűszeres sült tarja ízét.

  • Előkészítés: 30 perc
  • Teljes idő: 1 óra 5 perc
  • 30 perc

    35 perc

    1 óra 5 perc

  • 4 személyre

Hozzávalók

A besamel mártáshoz

10 dkg vaj

2 ek. liszt

4 dl tej

10 dkg reszelt sajt

bors

szerecsendió

A tarjához

4 szelet tarja

25 dkg brokkoli

1 fej vöröshagyma

bors

olaj

Elkészítés

A sajtos besamel mártás

Először melegítsük fel a tejet majdnem forrásig, majd tegyük félre. Olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá apránként állandó kevergetés mellett a lisztet. Pirítsuk meg egy kicsit, míg szép aranysárga lesz. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a tejet, folyamatosan kevergetve, a lényeg hogy csomómentesre keverjük minden alkalommal. Főzzük addig, amíg elkezd besűrűsödni, ezután ízesítsük sóval, borssal és egy kevés őrölt szerecsendióval. A végén keverjük bele a reszelt sajtot, míg az teljesen felolvad.

A brokkoli

Forrásban lévő vízbe dobjuk bele a brokkoli rózsákat kb. 3-4 percre, majd kiszedve tegyük azonnal hideg (jeges) fürdőbe, hogy lehűtsük. Tulajdonképpen ezzel előfőzzük (blansírozzuk) egy kicsit a brokkolit. Ha egy kis szódabikarbónát is teszünk a vízbe, a zöldség a színét kevésbé veszíti el. A lényeg, hogy a víz forrjon, illetve a hűtésnél a jeges fürdőben se hagyjuk állni sokáig a brokkolit, mivel veszíthet a tápértékéből.

A tarja

A hússzeleteket egy kicsit klopfoljuk ki, nem kell szétlapítani, elég ha csak a hús rostjait fellazítjuk, majd sózzuk, borsozzuk. Egy forró serpenyőben kevés olajon pároljunk üvegesre egy fej apróra vágott hagymát, majd a hússzeleteket süssük elő egy kicsit. Egy nagyon kevés alaplével fel is önthetjük és fedő alatt pároljuk kb. 20 percig, így jó puha és szaftos lesz.

Szedjük ki a hússzeleteket egy tepsibe, a visszamaradt hagymás szaftot is bátran rálocsolhatjuk, majd tegyük rá a brokkoli rózsákat, hogy mindenhova jusson. A végén öntsük rá a sajtos besamel mártást, hogy mindenhol belepje a húst és a brokkolit.

185 fokos előmelegített sütőben 30 percig süssük, míg egy kicsit megpirul a besamel.

00:00

0 Hozzászólás

Minden mező és az értékelő kitöltése is kötelező.

A webhely a tökéletesebb működés érdekében cookie-kat használ. (További információ)

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás