Cook-a-leekie, a hagyományos skót csirkehúsleves

- Gergely Gy.      

március 4, 2015

0.0

Ezt a hagyományos skót csirkehúslevest ugyanúgy gyógyító erejűnek tartják a hazájában, mint mi a saját húslevesünket. Alapból póréhagymával és aszalt szilvával készül, ezt dobjuk fel még egy kicsit. A szokatlan hozzávalóktól nem kell megijedni, egy nagyon finom, karakteres ízű, tartalmas leves, amelyik tényleg jól illik a hideg napokra.

  • Előkészítés: 30 perc
  • Teljes idő: 2 óra
  • 30 perc

    1 óra 30 perc

    2 óra

  • 4 főre

Hozzávalók

6 db csirke felsőcomb

180 g füstölt szeletelt bacon szalonna

2 db sárgarépa feldarabolva

2 db szárzeller feldarabolva

1 nagyobb póréhagyma feldarabolva

1 db petrezselyemgyökér feldarabolva

15-20 szem kimagozott aszalt szilva

1 evőkanál olaj

2 babérlevél

fél csokor kakukkfű

1 dl száraz fehérbor

bors

Elkészítés

A csirkecombokat mossuk meg, majd annyi vízben ami jól ellepi, körülbelül 1 óra alatt főzzük puhára őket. A vízbe csak sót és egy egész fej vöröshagymát tegyünk. Főzés közben a habot szedjük le róla.

Egy másik edényben egy kevés olajon pirítsuk meg a felszeletelt bacont, majd a póréhagyma kivételével tegyük bele a zöldségeket, a zellert, a sárgarépát és a gyökeret, majd ezeket is pirítsuk meg egy kicsit.

Öntsük fel a borral, majd éppen csak forraljuk fel, hogy az edény aljáról fel tudjuk kaparni az értékes pörzsanyagokat.

Ezután öntsük fel hideg vízzel, és a csirke főzőlevéből is tegyünk hozzá kb. fele-fele arányban. Tegyük bele a fűszereket, majd főzzük további 20 percig.

Szedjük le a csirkehúst a csontról, daraboljuk fel, majd tegyük a levesbe a póréhagymával és az aszalt szilvával együtt, és 10 perc alatt lassú tűzön főzzük készre a levest.

00:00

0 Hozzászólás

Minden mező és az értékelő kitöltése is kötelező.

A webhely a tökéletesebb működés érdekében cookie-kat használ. (További információ)

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás