
Cook-a-leekie, a hagyományos skót csirkehúsleves
- Gergely Gy. Levesek Európai Főzés
március 4, 2015
Ezt a hagyományos skót csirkehúslevest ugyanúgy gyógyító erejűnek tartják a hazájában, mint mi a saját húslevesünket. Alapból póréhagymával és aszalt szilvával készül, ezt dobjuk fel még egy kicsit. A szokatlan hozzávalóktól nem kell megijedni, egy nagyon finom, karakteres ízű, tartalmas leves, amelyik tényleg jól illik a hideg napokra.
- Előkészítés: 30 perc
- Teljes idő: 2 óra
-
30 perc
1 óra 30 perc
2 óra
- 4 főre
Elkészítés
A csirkecombokat mossuk meg, majd annyi vízben ami jól ellepi, körülbelül 1 óra alatt főzzük puhára őket. A vízbe csak sót és egy egész fej vöröshagymát tegyünk. Főzés közben a habot szedjük le róla.
Egy másik edényben egy kevés olajon pirítsuk meg a felszeletelt bacont, majd a póréhagyma kivételével tegyük bele a zöldségeket, a zellert, a sárgarépát és a gyökeret, majd ezeket is pirítsuk meg egy kicsit.
Öntsük fel a borral, majd éppen csak forraljuk fel, hogy az edény aljáról fel tudjuk kaparni az értékes pörzsanyagokat.
Ezután öntsük fel hideg vízzel, és a csirke főzőlevéből is tegyünk hozzá kb. fele-fele arányban. Tegyük bele a fűszereket, majd főzzük további 20 percig.
Szedjük le a csirkehúst a csontról, daraboljuk fel, majd tegyük a levesbe a póréhagymával és az aszalt szilvával együtt, és 10 perc alatt lassú tűzön főzzük készre a levest.