Fűszeres koszorú

- Márta  ,     

március 20, 2015

0.0

Ez a fűszeres, gyümölcsös, pisztácia koszorú kitűnő délutáni csemege. Az illata pedig egyszerűen csodálatos, nekem a karácsony illata jut eszembe róla. Tea vagy kávé mellé kitűnő sütemény, mellyel a vendégeinket biztosan elkápráztatjuk.

  • Előkészítés: 2 óra 20 perc
  • Teljes idő: 2 óra 50 perc
  • 2 óra 20 perc

    30 perc

    2 óra 50 perc

Hozzávalók

A tésztához

250 ml zsíros tej (3,5%)

50 g vaj felkockázva

450 g kenyérliszt

7 g szárított élesztő

50 g barna cukor

1 tojás felverve a kenéshez

A töltelékhez

200 g mazsola

50 g cukrozott citrom és narancshéj

1 t.k. fahéj

1 t.k. mézeskalács-fűszerkeverék

1 narancs leve

50 g pisztácia felaprítva

30 g kesudió

100 g puha vaj

2 e.k. barna cukor

Elkészítés

Először a tésztát készítsük el. Melegítsük fel a tejet úgy, hogy ne forrjon de gőzölögjön, dobjuk bele a vajat és tegyük félre. Egy tálban keverjük össze a lisztet az élesztővel, a cukorral és 1/2 teáskanál sóval. Ehhez öntsük hozzá a kézmelegre hűlt tejet a vajjal. Fakanállal keverjük össze a tésztát, majd borítsuk ki a munkalapra és kézzel gyúrjuk 10 percig amíg egy rugalmas, puha tésztát kapunk. Fedjük be folpackkal úgy, hogy a belső oldalát olajozzuk meg kicsit, így nem ragad hozzá a tésztához. Kb. 2 órán át kelesztjük, míg duplájára nő.

A mazsolát, a cukrozott és reszelt gyümölcshéjat tegyük egy edénybe, keverjük össze fűszerekkel és öntsük rá a narancslevet. Forraljuk néhány percig, majd tegyük félre hűlni. Tegyük hozzá a pisztáciát, a kesudiót, majd keverjük össze 10 dkg puha vajjal.

Ha a tészta megkelt, borítsuk ki a munkalapra és gyors mozdulatokkal gyúrjuk át, hogy ne maradjon benne levegő, majd nyújtsuk ki egy kb. 45X30 cm-es téglalapra. A fűszeres gyümölcsöket osszuk el rajta egyenletesen, majd szorosan tekerjük fel és a két végét illesszük össze úgy, hogy egy gyűrűt formáljunk belőle. Emeljük át egy sütőpapírral kibélelt tepsibe és egy éles késsel körbe vagdossuk be a tésztát mintha 3 cm széles szeletekre szeretnék vágni, de figyeljünk arra, hogy belső felén ne vágjuk át a tésztát. Ezután minden szelet külső részét fogjuk meg, egy kicsit húzzuk ki, és óvatosan fordítsuk el. Így láthatóvá válik a vágás és egy köríven helyezkednek el a szeletek legyező alakban. A lépésekről készült képeket megnézheted itt.

Takarjuk le ismét fóliával és hagyjuk kelni kb. 40-50 percig.

Kenjük be egy felvert tojással és előmelegített sütőben 180 fofkon légkeveréssel süssük 30 percig .

00:00

0 Hozzászólás

Minden mező és az értékelő kitöltése is kötelező.

A webhely a tökéletesebb működés érdekében cookie-kat használ. (További információ)

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás