Görög fetás spenótos háromszög, a Spanakopita

- Gergely Gy.  , ,     ,

március 8, 2015

5.0 1

Megmondom őszintén a spenótot a megszokott főzelék formájában nem szeretem. Szerencsére nem csak abban a formában lehet fogyasztani. Ezt a hagyományos ciprusi süteményt nagyon könnyű elkészíteni, és amellett, hogy a spenótfogyasztás is pipa még finom is. A töltelékek pedig ízlés szerint variálhatók is.

  • Előkészítés: 1 óra 30 perc
  • Teljes idő: 1 óra 45 perc
  • 1 óra 30 perc

    15 perc

    1 óra 45 perc

Hozzávalók

A tésztához

250 g kenyérliszt (BL-80)

7 g só

7 g instant élesztő

20 g olívaolaj

1,3 dl (130 g) víz

A töltelékhez

1 evőkanál olívaolaj

1 gerezd fokhagyma apróra vágva

1 közepes póréhagyma apróra vágva

1 kisebb vöröshagyma apróra vágva

200 g friss bébispenót

125 g feta sajt

8 szelet bacon szalonna

1 kiskanál kapor apróra vágva

ízlés szerint friss fűszernövények, petrezselyem vagy menta

őrölt fekete bors

A lekenéshez

1 tojás

víz

Elkészítés

A tészta

Tegyük a hozzávalókat, a lisztet, a vizet, a sót, az élesztőt és az olívaolajat egy keverőtálba, majd keverjük el. Enyhén olajozott felületen gyúrjuk 7-10 percig, míg egy ruganyos tésztát kapunk, amely már nem ragad. Tegyük kelesztőtálba, és szobahőmérsékleten letakarva kb. egy órát hagyjuk kelni.

A töltelék

Melegítsük olajat egy serpenyőben és pirítsuk a fokhagymát, a hagymát és újhagymát néhány percig, majd dobjuk rá a felkockázott bacon szalonnát és ezt is pirítsuk le. Ha kész vegyük ki egy tálra, de a zsírjából csak egy kevés kerüljön hozzá, majd tegyük félre.

Tegyük a spenótot a serpenyőbe és a maradék zsíron fonnyasszuk meg egy kicsit a leveleket, majd ezt is tegyük félre hűlni. Ha kihűlt, az összes hozzávalót, a hagymás szalonnás keveréket, a spenótot és a fűszereket is keverjük össze, morzsoljuk bele a feta sajtot és ízlés szerint borsozzuk meg frissen őrölt fekete borssal. Sózni nem kell, mert a feta és a bacon is elég sós.

Elkészítés

Osszuk a tésztát nyolc egyenlő részre, majd enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki őket egyesével körülbelül 15 cm-es kerek formákra és legalább 2-3-mm vékonyra.

Tegyük a tölteléket a tésztakorongok egyik felére, és a szélét kenjük meg egy kis vízzel, hogy könnyebben össze tudjuk ragasztani. Hajtsuk fel a tészta 3 "oldalát" és jó szorosan csípjük össze a széleit végig, hogy egy háromszög formát kapjunk. A tészta éleinek az egyesítése során ügyeljünk arra, hogy jó szorosan zárjuk a háromszögeket.

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, a tésztatáskákat helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe és egy felvert tojással kenjük meg a tetejüket.

Süssük 12-15 percig, amíg aranybarna nem lesz. Melegen és hidegen is egyaránt nagyon finom.

00:00

1 Hozzászólás

Zalka Márta

március 20, 2015

nagyon finom.. 🙂

Minden mező és az értékelő kitöltése is kötelező.

A webhely a tökéletesebb működés érdekében cookie-kat használ. (További információ)

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás