
Görög fetás spenótos háromszög, a Spanakopita
- Gergely Gy. Pékség, Tészták, Zöldséges Görög Főzés, Sütés
március 8, 2015
Megmondom őszintén a spenótot a megszokott főzelék formájában nem szeretem. Szerencsére nem csak abban a formában lehet fogyasztani. Ezt a hagyományos ciprusi süteményt nagyon könnyű elkészíteni, és amellett, hogy a spenótfogyasztás is pipa még finom is. A töltelékek pedig ízlés szerint variálhatók is.
- Előkészítés: 1 óra 30 perc
- Teljes idő: 1 óra 45 perc
-
1 óra 30 perc
15 perc
1 óra 45 perc
Elkészítés
A tészta
Tegyük a hozzávalókat, a lisztet, a vizet, a sót, az élesztőt és az olívaolajat egy keverőtálba, majd keverjük el. Enyhén olajozott felületen gyúrjuk 7-10 percig, míg egy ruganyos tésztát kapunk, amely már nem ragad. Tegyük kelesztőtálba, és szobahőmérsékleten letakarva kb. egy órát hagyjuk kelni.
A töltelék
Melegítsük olajat egy serpenyőben és pirítsuk a fokhagymát, a hagymát és újhagymát néhány percig, majd dobjuk rá a felkockázott bacon szalonnát és ezt is pirítsuk le. Ha kész vegyük ki egy tálra, de a zsírjából csak egy kevés kerüljön hozzá, majd tegyük félre.
Tegyük a spenótot a serpenyőbe és a maradék zsíron fonnyasszuk meg egy kicsit a leveleket, majd ezt is tegyük félre hűlni. Ha kihűlt, az összes hozzávalót, a hagymás szalonnás keveréket, a spenótot és a fűszereket is keverjük össze, morzsoljuk bele a feta sajtot és ízlés szerint borsozzuk meg frissen őrölt fekete borssal. Sózni nem kell, mert a feta és a bacon is elég sós.
Elkészítés
Osszuk a tésztát nyolc egyenlő részre, majd enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki őket egyesével körülbelül 15 cm-es kerek formákra és legalább 2-3-mm vékonyra.
Tegyük a tölteléket a tésztakorongok egyik felére, és a szélét kenjük meg egy kis vízzel, hogy könnyebben össze tudjuk ragasztani. Hajtsuk fel a tészta 3 "oldalát" és jó szorosan csípjük össze a széleit végig, hogy egy háromszög formát kapjunk. A tészta éleinek az egyesítése során ügyeljünk arra, hogy jó szorosan zárjuk a háromszögeket.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, a tésztatáskákat helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe és egy felvert tojással kenjük meg a tetejüket.
Süssük 12-15 percig, amíg aranybarna nem lesz. Melegen és hidegen is egyaránt nagyon finom.