
Húsvéti töltött kalács
- Gergely Gy. Pékség Magyar Sütés
április 5, 2015
Ez a kalács a hagyományos fonott kalács sós változata. Az érdekességét az adja, hogy a fonatok belsejében egy kis plusz töltelék is van. Önmagában is kiváló, de remekül illik a főtt tojás, sonka és torma mellé kiegészítőnek is a húsvéti asztalra.
- Előkészítés: 2 óra
- Teljes idő: 2 óra 30 perc
-
2 óra
30 perc
2 óra 30 perc
- 4 személyre
Elkészítés
Vegyünk külön kb. 1 dl tejet, langyosítsuk meg, tegyük bele a fél teáskanál cukrot és futtassuk fel benne az élesztőt. Közben szitáljuk egy keverőtálba a kétféle lisztet, adjuk hozzá a mézet, a sót, az egyik tojást és a felfuttatott élesztős tejet, majd kezdjük el összeállítani a tésztát. Ahogy keverjük és a tészta kezd összeállni, adjuk hozzá fokozatosan a többi tejet és az olvasztott vajat is. Ha megvan letakarva pihentessük 10 percet.
Egy enyhén belisztezett felületen 10-12 perc alatt gyúrjuk meg alaposan a kalácstésztát. A tésztának nem szabad ragacsosnak lenni, addig kell gyúrni, míg egy sima, ruganyos, fényes tésztát nem kapunk. Takarjuk le, majd 1 órára tegyük félre, míg a duplájára kel.
Amíg a tészta kel, reszeljük le a sajtot, nagyon apróra szeleteljük fel az újhagymát, illetve a sonkát is vágjuk apró kockákra. A parasztsonka helyett tehetünk bele ugyanezzel az eljárással készült füstölt tarját is, mert ennek egy kicsit lágyabb az íze és az állaga.
Ha a tészta megkelt, enyhén gyúrjuk át (elég néhány mozdulattal), majd osszuk három részre és nyújtsuk ki kb. 40 x 10 cm hosszúra a tésztadarabokat. Kenjük meg nagyon vékonyan a felületét a Dijoni mustárral, majd szórjunk rá egyenletesen egy kevés újhagymát, sonkát és reszelt sajtot úgy, hogy a tészta széleire ne kerüljön belőlük. A töltelékből nem kell sok, mivel akkor jó, ha csak egy kis plusz ízt ad a kalácsnak.
Csavarjuk fel szorosan a tésztát, az illesztésnél jól csípjük össze végig, majd ezután egy kicsit sodorjuk is meg. Az így kapott három szál végét csípjük össze, majd hármas fonással fonjuk meg a kalácsot. A fonás befejezésénél megint csípjük össze a tésztaszálakat és mindkét összecsípett véget hajtsuk egy kicsit a kalács alá. Tegyük egy sütőpapírral bélelt sütőlapra és letakarva tegyük félre kelni kb. 45 percre.
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, a kalácsot kenjük meg a felvert tojással, majd kb. 25-30 perc alatt süssük aranybarnára. Figyeljük arra, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszáradhat. Rácson hagyjuk kihűlni.