Kelt tésztás szilvás lepény

- Márta      

január 3, 2015

0.0

Egy régi, hagyományos kelt tésztás finomság, még a nagymamám recepttárából. Az elkészítése nagyon egyszerű, a fahéjas szilva és a karamellizált cukor illata pedig igazi ünnepi hangulatot idéz.

  • Előkészítés: 1 óra 15 perc
  • Teljes idő: 1 óra 50 perc
  • 1 óra 15 perc

    35 perc

    1 óra 50 perc

  • 6 személyre

Hozzávalók

Tészta hozzávalói

50 dkg kelt tészta liszt

1 tojás

4 ek. tejföl

4 dkg olvasztott vaj

2 dl tej

3 dkg élesztő

1 tk cukor

Tészta tetejére

1 üveg szilva (felezett)

cukor

fahéj

Elkészítés

Először a kelt tésztát készítem el. A langyos tejben felfuttatom az élesztőt, egy csipet cukrot hozzáadok így jobban felfut. 5 percig várok, majd a kimért lisztbe ezt beleöntöm és a többi hozzávalóval együtt összegyúrom. Elég ragacsos lesz. Ezt a tésztát langyos helyen 1 órán át kelesztőtálban vagy letakarva duplájára kelesztem.

Ha kész, egy közepes méretű tepsibe sütőpapírt teszek (elég magas lesz, ne lapos tepsi legyen). A tésztát szükség szerint lisztezem, és kinyújtom a tepsi méretére, majd beleteszem.

A tetejébe a cukrozott, fahéjjal meghintett szilvát belenyomom, amennyire csak tudom.

Előmelegített 200 fokos sütőbe teszem és kb. 35 percig sütöm.

00:00

0 Hozzászólás

Minden mező és az értékelő kitöltése is kötelező.

A webhely a tökéletesebb működés érdekében cookie-kat használ. (További információ)

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás