
Kelt tésztás szilvás lepény
- Márta Édességek Magyar Sütés
január 3, 2015
Egy régi, hagyományos kelt tésztás finomság, még a nagymamám recepttárából. Az elkészítése nagyon egyszerű, a fahéjas szilva és a karamellizált cukor illata pedig igazi ünnepi hangulatot idéz.
- Előkészítés: 1 óra 15 perc
- Teljes idő: 1 óra 50 perc
-
1 óra 15 perc
35 perc
1 óra 50 perc
- 6 személyre
Elkészítés
Először a kelt tésztát készítem el. A langyos tejben felfuttatom az élesztőt, egy csipet cukrot hozzáadok így jobban felfut. 5 percig várok, majd a kimért lisztbe ezt beleöntöm és a többi hozzávalóval együtt összegyúrom. Elég ragacsos lesz. Ezt a tésztát langyos helyen 1 órán át kelesztőtálban vagy letakarva duplájára kelesztem.
Ha kész, egy közepes méretű tepsibe sütőpapírt teszek (elég magas lesz, ne lapos tepsi legyen). A tésztát szükség szerint lisztezem, és kinyújtom a tepsi méretére, majd beleteszem.
A tetejébe a cukrozott, fahéjjal meghintett szilvát belenyomom, amennyire csak tudom.
Előmelegített 200 fokos sütőbe teszem és kb. 35 percig sütöm.