
Körtés-sajtos pulykazseb diós bundában
- Gergely Gy. Húsok Európai, Magyar Főzés, Sütés
január 4, 2015
A körte, a sajt és a dió a pulykamellel párosítva alapból egy nagyon finom variáció és ez az étel bármilyen ünnepi asztal egyik fogása is lehet. Egy kis odafigyeléssel simán össze lehet állítani, és a "titkos összetevőtől" a férfiemberek is szeretni fogják.
- Előkészítés: 40 perc
- Teljes idő: 1 óra 5 perc
-
40 perc
25 perc
1 óra 5 perc
- 4 személyre
Elkészítés
A hússzeleteket megmossuk, és az egyik hosszabb oldaluknál, mélyen zsebszerűen bevágjuk. Arra ügyeljünk, hogy ne vágjuk át sehol. Egy kicsit kitágítjuk a "zsebet" és kívül belül sózzuk, borsozzuk.
Egy kisebb edényben 6 dl vízhez hozzáadjuk a citrom levét, és kb. a fél citrom reszelt héját, a mézet, a szegfűszeget és a fahéjat. A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, kivesszük a magházukat, és 3 db fél körtét apró kockákra vágunk. A felkockázott körtét a citromos fahéjas folyadékhoz adjuk és puhára, de nem szétesősre főzzük. Ha kész szedjük ki, a főzővízből pedig legalább 1 dl-t hagyjunk meg.
A hússzeletek belsejét kibéleljük néhány vékonyra vágott sajtszelettel, beletöltjük a megfőtt körtét, majd a nyílást óvatosan összenyomva hústűvel vagy fogpiszkálóval megtűzzük.
A panírhoz készítsük össze a szokásos hozzávalókat annyi kis különbséggel, hogy a zsemlemorzsához keverjünk hozzá egy kis darált diót, A pulykához a kicsit diós íz nagyon jól illik, és így a bunda is ropogósabb, lesz. A hússzeleteket forgassuk bele óvatosan a lisztbe, tojásba és a zsemlemorzsába, majd forró olajban süssük mindkét oldalát szép aranybarnára. Ha átsült szedjük ki egy konyhai papírtörlőre, hogy felitassuk a felesleges zsiradékot.
Közben a megmaradt három félkörtét is daraboljuk fel és a maradék citromos főzővízben főzzük puhára. Ha megpuhult egy botmixerrel pépesítsük, engedjük fel a tejszínnel, tegyük bele a barackpálinkát, és forraljuk össze. A végén egy csipet sóval és őrölt borssal ízesítsük be.
Tálaláskor a maradék kis körtekockákat, illetve a hús egy részét is bevonhatjuk a mártással.