Körtés-sajtos pulykazseb diós bundában

- Gergely Gy.    ,   ,

január 4, 2015

0.0

A körte, a sajt és a dió a pulykamellel párosítva alapból egy nagyon finom variáció és ez az étel bármilyen ünnepi asztal egyik fogása is lehet. Egy kis odafigyeléssel simán össze lehet állítani, és a "titkos összetevőtől" a férfiemberek is szeretni fogják.

  • Előkészítés: 40 perc
  • Teljes idő: 1 óra 5 perc
  • 40 perc

    25 perc

    1 óra 5 perc

  • 4 személyre

Hozzávalók

4 vastagabb szelet tenyérnyi pulykamell

3 db körte

5 dkg kemény sajt (legjobb a Cheddar)

1 citrom

2 kk. méz

1 késhegynyi őrölt fahéj

3 db szegfűszeg

1,5 dl főzőtejszín

bors

A panírhoz

2 db tojás

2 ek. darált dió

liszt

zsemlemorzsa

olaj a sütéshez

A "titkos összetevő"

2 cl körtepálinka

Elkészítés

A hússzeleteket megmossuk, és az egyik hosszabb oldaluknál, mélyen zsebszerűen bevágjuk. Arra ügyeljünk, hogy ne vágjuk át sehol. Egy kicsit kitágítjuk a "zsebet" és kívül belül sózzuk, borsozzuk.

Egy kisebb edényben 6 dl vízhez hozzáadjuk a citrom levét, és kb. a fél citrom reszelt héját, a mézet, a szegfűszeget és a fahéjat. A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, kivesszük a magházukat, és 3 db fél körtét apró kockákra vágunk. A felkockázott körtét a citromos fahéjas folyadékhoz adjuk és puhára, de nem szétesősre főzzük. Ha kész szedjük ki, a főzővízből pedig legalább 1 dl-t hagyjunk meg.

A hússzeletek belsejét kibéleljük néhány vékonyra vágott sajtszelettel, beletöltjük a megfőtt körtét, majd a nyílást óvatosan összenyomva hústűvel vagy fogpiszkálóval megtűzzük.

A panírhoz készítsük össze a szokásos hozzávalókat annyi kis különbséggel, hogy a zsemlemorzsához keverjünk hozzá egy kis darált diót, A pulykához a kicsit diós íz nagyon jól illik, és így a bunda is ropogósabb, lesz. A hússzeleteket forgassuk bele óvatosan a lisztbe, tojásba és a zsemlemorzsába, majd forró olajban süssük mindkét oldalát szép aranybarnára. Ha átsült szedjük ki egy konyhai papírtörlőre, hogy felitassuk a felesleges zsiradékot.

Közben a megmaradt három félkörtét is daraboljuk fel és a maradék citromos főzővízben főzzük puhára. Ha megpuhult egy botmixerrel pépesítsük, engedjük fel a tejszínnel, tegyük bele a barackpálinkát, és forraljuk össze. A végén egy csipet sóval és őrölt borssal ízesítsük be.

Tálaláskor a maradék kis körtekockákat, illetve a hús egy részét is bevonhatjuk a mártással.

00:00

0 Hozzászólás

Minden mező és az értékelő kitöltése is kötelező.

A webhely a tökéletesebb működés érdekében cookie-kat használ. (További információ)

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás