
Rákóczi-túrós
- Márta Édességek Magyar Sütés
június 18, 2015
Linzertésztából készülő finomság, amely a baracklekvár, a túró és a citrom töltelékével varázsol el minket és ráadásul a tetejére a felfőzött tojásfehérje hab egy extra élményt nyújt. Estére, reggelre bármikor jóleső finomság. Előnye, hogy nem vajas krémből készül.
- Előkészítés: 40 perc
- Teljes idő: 55 perc
-
40 perc
15 perc
55 perc
Hozzávalók
Linzertészta készítése
Töltelék készítése
Tojáshab készítése
Elkészítés
Először linzertésztát készítünk, a hozzávalókat összegyúrjuk, ha kicsit száraznak tartjuk akkor 1 kanál tejfölt tegyünk hozzá, többet ne nagyon mert a tésztánk hamar elázik. 1,5 cm vastag tésztát nyújtsunk. Légkeveréses sütőben 180 fokon süssük úgy 15-20 percig, amíg meg nem pirul.
Ha kihűlt a tészta kenjük meg baracklekvárral, majd a lekvárra kenjük az összekevert túrótölteléket jó vastagon. Erre kerül a tojáshab, ami a következőképpen készül:
20 dkg cukrot egy lábosba öntünk és rá annyi vizet, hogy éppen ellepje. Elkezdjük melegíteni, de nem szabad keverni! Amikor már erősen gyöngyözik akkor jó. Közben az 5 tojás fehérjét 10 dkg cukorral felverjük, míg egy kemény habot kapunk, majd ebbe önjük bele a forró cukros vizet úgy, hogy közbe folyamatosan keverjük.
A tojáshabot rákenjünk a túrótöltelékre, jó magas legyen. 80-100 fokos lekapcsolt sütőbe tesszük hogy száradjon a hab. Nem sütjük! Ha a végén a grill funkciót bekapcsoljuk 1-2 percre szép sárgás-barnás habot kapunk. Folyamatosan figyeljük és ha megszáradt a tojáshab vegyük ki, ez kb. 15 perc.