
Ropogós sajtos kifli
- Gergely Gy. Pékség Magyar Sütés
január 2, 2015
Ez a kifli tényleg olyan, mint a gyermekkorunk békebeli foszlós kiflijei. Lehet sajtos, sós, köményes, a siker abszolút garantált a család körében.
- Előkészítés: 1 óra 55 perc
- Teljes idő: 2 óra 25 perc
-
1 óra 55 perc
30 perc
2 óra 25 perc
- 8 db kiflihez
Elkészítés
Az élesztőt felfuttatom a langyos (kézmeleg) tejben néhány perc alatt, közben a száraz összetevőket, lisztet, sót egy keverőtálba teszem és összekeverem. Ha az élesztő felfutott akkor a liszt közepébe készített mélyedésbe öntöm, majd letakarva pár percig még hagyom érlelődni.
Ezután hozzáadom a többi szükséges összetevőt is, a vajat, az olajat és a tejfölt. Szépen elkezdem összeállítani a tésztát, de nem gyúrom csak lazán összekeverem. Ha szükséges egy kis vizet még adok hozzá. A lényeg, hogy egy közepesen lágy tésztát kapjak. Letakarva kb. 1 órát pihentetem, míg duplájára kel.
Ezután egyszer lazán átgyúrom a tésztát, majd 15 percre félreteszem ismét pihenni. Ha letelt a negyed óra kör alakúra lapítom, majd előbb négy részre, a negyedeket pedig további két részre, tehát 8 egyforma tortacikk alakú tésztadarabra vágom. Ez azért fontos, mert így könnyen tudom a megfelelő háromszög (vagy inkább vízcsepp) alakúra nyújtani a tésztadarabokat a kifli formázásához.
A tésztadarabokat egyenként kb. 3-4 mm vastagra nyújtom, majd a szélesebb felétől feltekerem, hogy kifli alakot kapjak. A kifliket egy sütőpapírral bélelt tepsire rakom, és letakarva további 30prcet kelesztem.
Ha megkeltek, a sütőt előmelegítem 200 fokra, amelynek az aljába egy tál vizet teszek, hogy biztosítva legyen a kellő párás környezet. A kifliket jól lespriccelem langyos vízzel, gyorsan megszórom a reszelt sajttal és a sütőbe teszem.
10 percig sütöm, majd a hőfokot visszaveszem 180 fokra, és további 20 perc alatt szép aranybarnára sütöm. Ha megsült kiveszem és rácson hagyom kihűlni.