Ropogós sajtos kifli

- Gergely Gy.      

január 2, 2015

0.0

Ez a kifli tényleg olyan, mint a gyermekkorunk békebeli foszlós kiflijei. Lehet sajtos, sós, köményes, a siker abszolút garantált a család körében.

  • Előkészítés: 1 óra 55 perc
  • Teljes idő: 2 óra 25 perc
  • 1 óra 55 perc

    30 perc

    2 óra 25 perc

  • 8 db kiflihez

Hozzávalók

8 kiflihez

35 dkg kenyérliszt (BL-80)

15 dkg süteményliszt

2 dkg élesztő

14 g só

2 dl tej

kb. fél dl víz

2 dkg vaj vagy margarin

1 tk. olaj

2 ek. tejföl

5 dkg zsíros keménysajt (cheddar)

Elkészítés

Az élesztőt felfuttatom a langyos (kézmeleg) tejben néhány perc alatt, közben a száraz összetevőket, lisztet, sót egy keverőtálba teszem és összekeverem. Ha az élesztő felfutott akkor a liszt közepébe készített mélyedésbe öntöm, majd letakarva pár percig még hagyom érlelődni.

Ezután hozzáadom a többi szükséges összetevőt is, a vajat, az olajat és a tejfölt. Szépen elkezdem összeállítani a tésztát, de nem gyúrom csak lazán összekeverem. Ha szükséges egy kis vizet még adok hozzá. A lényeg, hogy egy közepesen lágy tésztát kapjak. Letakarva kb. 1 órát pihentetem, míg duplájára kel.

Ezután egyszer lazán átgyúrom a tésztát, majd 15 percre félreteszem ismét pihenni. Ha letelt a negyed óra kör alakúra lapítom, majd előbb négy részre, a negyedeket pedig további két részre, tehát 8 egyforma tortacikk alakú tésztadarabra vágom. Ez azért fontos, mert így könnyen tudom a megfelelő háromszög (vagy inkább vízcsepp) alakúra nyújtani a tésztadarabokat a kifli formázásához.

A tésztadarabokat egyenként kb. 3-4 mm vastagra nyújtom, majd a szélesebb felétől feltekerem, hogy kifli alakot kapjak. A kifliket egy sütőpapírral bélelt tepsire rakom, és letakarva további 30prcet kelesztem.

Ha megkeltek, a sütőt előmelegítem 200 fokra, amelynek az aljába egy tál vizet teszek, hogy biztosítva legyen a kellő párás környezet. A kifliket jól lespriccelem langyos vízzel, gyorsan megszórom a reszelt sajttal és a sütőbe teszem.

10 percig sütöm, majd a hőfokot visszaveszem 180 fokra, és további 20 perc alatt szép aranybarnára sütöm. Ha megsült kiveszem és rácson hagyom kihűlni.

00:00

0 Hozzászólás

Minden mező és az értékelő kitöltése is kötelező.

A webhely a tökéletesebb működés érdekében cookie-kat használ. (További információ)

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás