
Szalagos fánk
- Márta Édességek Magyar Sütés
február 21, 2016
Ki ne szeretné az illatos, puha fánkot sárgabarack lekvárral? A kelt tészta kedvelők álma, a citrommal, rummal meglocsolt tészta, amit a kelesztés után az utasításokat pontosan betartva kell sütni. A végeredmény magasra kelt, szalagos fánk és nem csak farsangra.
- Előkészítés: 1 óra 50 perc
- Teljes idő: 2 óra 20 perc
-
1 óra 50 perc
30 perc
2 óra 20 perc
- 4 személyre
Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk a 3 dkg élesztőt és az 1 e.k. cukrot. Hagyjuk felfutni kb. 7 perc. A lisztet egy tálba tesszük, adunk hozzá 1 kis kanál sót, a reszelt citrom héját és az 5 dkg vajat eloszlatom benne. A liszt közepére öntöm a felfuttatott élesztős tejet, pici liszttel betakarom és várok vele kb. 10 percet.
Ezután hozzáöntöm a 2 db tojássárgáját és a rumot. Jól összegyúrom (közepesen ragacsos tésztát kell kapnunk) és elkezdem keleszteni langyos helyen, letakarva legalább 1 órát, míg duplájára nem nő a tészta. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk és még 30 percig pihentetjük ruha alatt.
A fánkokat ezután süthetjük, középforró olajban, egyenletes tűzön. A sütésnél vigyázzunk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajban alulra! Sütés elején az edényt fedjük be. Amikor megfordítjuk a fánkot már nem kell az edény tetejét rátenni. Mindkét oldalát kb. 1 percig sütjük, míg aranybarna nem lesz. Még melegen vaníliás porcukorral meghintjük és lekvárral tálaljuk.