Szalagos fánk

- Márta      

február 21, 2016

0.0

Ki ne szeretné az illatos, puha fánkot sárgabarack lekvárral? A kelt tészta kedvelők álma, a citrommal, rummal meglocsolt tészta, amit a kelesztés után az utasításokat pontosan betartva kell sütni. A végeredmény magasra kelt, szalagos fánk és nem csak farsangra.

  • Előkészítés: 1 óra 50 perc
  • Teljes idő: 2 óra 20 perc
  • 1 óra 50 perc

    30 perc

    2 óra 20 perc

  • 4 személyre

Hozzávalók

Tészta

50 dkg kelt tészta liszt

3 dl tej

1 e.k. cukor

3 dkg élesztő

2 tojássárga

1 kis pohárka rum

5 dkg vaj

3-4 reszelt citrom héja

1 csipet só

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk a 3 dkg élesztőt és az 1 e.k. cukrot. Hagyjuk felfutni kb. 7 perc. A lisztet egy tálba tesszük, adunk hozzá 1 kis kanál sót, a reszelt citrom héját és az 5 dkg vajat eloszlatom benne. A liszt közepére öntöm a felfuttatott élesztős tejet, pici liszttel betakarom és várok vele kb. 10 percet.

Ezután hozzáöntöm a 2 db tojássárgáját és a rumot. Jól összegyúrom (közepesen ragacsos tésztát kell kapnunk) és elkezdem keleszteni langyos helyen, letakarva legalább 1 órát, míg duplájára nem nő a tészta. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk és még 30 percig pihentetjük ruha alatt.

A fánkokat ezután süthetjük, középforró olajban, egyenletes tűzön. A sütésnél vigyázzunk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajban alulra! Sütés elején az edényt fedjük be. Amikor megfordítjuk a fánkot már nem kell az edény tetejét rátenni. Mindkét oldalát kb. 1 percig sütjük, míg aranybarna nem lesz. Még melegen vaníliás porcukorral meghintjük és lekvárral tálaljuk.

00:00

0 Hozzászólás

Minden mező és az értékelő kitöltése is kötelező.

A webhely a tökéletesebb működés érdekében cookie-kat használ. (További információ)

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás