Thai pirított tészta csirkével és gombával

- Gergely Gy.      

április 22, 2015

0.0

Aki szereti a Thai konyhát, ezt a receptet biztosan kedvelni fogja, mivel a pirított tészta nemcsak finom, de az egyik legegyszerűbb wokban elkészíthető étel is egyben. Egy pici trükk és egy kis odafigyelés kell csak hozzá, hogy az íze is olyan legyen, ahogy az a nagykönyvben meg van írva.

  • Előkészítés: 40 perc
  • Teljes idő: 55 perc
  • 40 perc

    15 perc

    55 perc

  • 4 személyre

Hozzávalók

4 db kicsontozott, feldarabolt csirke felsőcomb

20 dkg barna gomba (vagy bármilyen erdei gomba)

1 csomag (250 g) kínai tészta

1 szál póréhagyma, vagy egy fél csomag újhagyma

2 ek. halszósz

2 ek. olívaolaj

1,5 dl szójaszósz

3 cm-nyi gyömbér

4 gerezd fokhagyma

1 negyed fej káposzta

1 nagyobb sárgarépa

5 dkg pirított, sótlan mogyoró

1 ek. méz

só, bors

Elkészítés

Két evőkanál olívaolajból, két evőkanál szójaszószból és a két evőkanál halszószból pácot készítek, amelybe beleteszek 2 gerezd zúzott fokhagymát, a lereszelt gyömbért, kevés sót és egy kevés borsot. A sóval vigyázni kell mert a szójaszósz is sós. Ezután a kicsontozott, feldarabolt csirkehúst 1 órára a pácba teszem.

A káposztát vékony csíkokra vágom, a sárgarépát pedig vékony hasábokra (julienne-re). A gombát felszeletelem, valamint a mogyorót egy mozsárban vagy aprítógépben porrá őrlöm.

A csirkét egy kevés olívaolajon megpirítom, majd ha megpuhult kiveszem egy tányérra. A wokot jól felforrósítom, majd egy kevés olajon elkezdem pirítani az újhagymát. Ha kész, pár másodpercre beledobom a felszeletelt fokhagymát is ügyelve arra, nehogy megégjen. Ezután beleteszem a káposztát, a sárgarépát, a mogyorót és a mézet, majd pár percig ezeket is pirítom illetve karamellizálom. A mogyoró az egyik olyan fontos összetevő, amely jellegzetessé teszi az étel ízét. Ha a káposzta már majdnem jó, beleteszem a gombát is és egy-két percig ezt is pirítom. A lényeg, hogy a hőmérséklet mindig a lehető legmagasabb legyen. Így a gomba is pirul és nem párolódik. Ha a zöldségek elkészültek, ezeket is kiszedem a csirke mellé.

A kifőtt/leforrázott tésztát szintén magas hőmérsékleten egy kevés olívaolajon elkezdem pirítani a wokban úgy, hogy közben apránként mindig adagolok hozzá egy kis szójaszószt. Ez szintén fontos, mert a tészta állaga és íze is ettől függ. Ha a tészta kellően lepirult, hozzákeverem a zöldségeket és a csirkehúst, majd még egyszer átforgatom az egészet a wokban.

Ha nincs kínai tésztánk spagettit is használhatunk.

00:00

0 Hozzászólás

Minden mező és az értékelő kitöltése is kötelező.

A webhely a tökéletesebb működés érdekében cookie-kat használ. (További információ)

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás