Tönkölybúzás olívás kenyér

- Gergely Gy.    ,   

január 16, 2015

0.0

Ízletes, fűszeres kenyér, amely nagyon jó a különféle szendvicsekhez. Frissen egy kis metélőhagymás sajtkrémmel egyszerűen kihagyhatatlan, többnapos szikkadt korában pirítva pedig isteni bruscetta alap.

  • 2 db kb. 60 dkg-os kenyér

Hozzávalók

A kovász felfrissítéséhez

100 g aktív kovász

0,5 dl (50 g) víz

50 g Búzakenyérliszt (BL-80)

A kovászos előtésztához

A teljes kovászkeverék

0,5 dl (50 g) víz

100 g 50 g Búzakenyérliszt (BL-80)

A kenyérhez

350 g Búzakenyérliszt (BL-80)

100 g Teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

150 g Teljes kiőrlésű búzaliszt (BL-196)

3,2 dl (320 g) víz

16 g só

kb. 50 g fekete olíva

friss bazsalikom

1 ek. olaj

Elkészítés

Első nap 12 óra körül.

Egy zárható üvegben először elkeverjük a kovászt a vízzel, majd hozzáadjuk a lisztet és alaposan, de gyorsan elkeverjük és lefedjük, majd meleg helyen hagyjuk érni.

Első nap este 9 óra körül.

Egy keverőtálban elkeverjük az előző kovászkeveréket a vízzel, majd hozzáadjuk a lisztet és keményebb tésztát gyúrunk belőle, majd fóliával letakarva a konyhapulton hagyjuk.

Második nap reggel

Feloldom a kovászos előtésztát a vízben, hozzáadom a lisztkeveréket a só kivételével, összekeverem (összeállítom), majd lefedve 30 percet pihentetem. Az idő leteltével hozzáadom a sót a tésztához, majd enyhén olajos felületen (konyhapulton) egyszer átgyúrom. Félreteszem és újabb 20 percig pihentetem.

Még egyszer átgyúrom (csak egy kicsit, pár mozdulattal, és 30 percig hagyom pihenni.

Ezután két részre veszem a tésztát, majd enyhén lisztezett felületen óvatosan kilapogatom, ügyelve arra, hogy minden levegőt ne nyomkodjak ki belőle. Megszórom az összevágott olivával, illetve a felaprított friss bazsalikommal, és meghajtogatom. A hajtogatást még kétszer megcsinálom, tehát összesen 3 alkalommal hajtogatom meg a tésztát úgy, hogy minden egyes hajtogatás után 45 percet pihen. Miután az utolsó hajtogatás után is pihent a tészta, megformázom, sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem őket, és fóliával letakarva további 1-1,5 órát kelesztem, míg duplájára nőnek. Én két kenyeret készítettem, egy sima vekni formájút, illetve egy bagetthez hasonló rúdkenyeret.

Ha megkeltek, lefújom őket hideg vízzel, bemetszem a tetejüket egy pengével, és 235 fokos előmelegített sütőben sütöm 10 percig a kenyereket.

Ezután visszaveszem a hőfokot 200 fokra, és további 40 percig sütöm őket tovább.

Ha megsültek jól lefújom a forró kenyereket hideg vízzel, majd rácsra teszem őket hűlni.

00:00

0 Hozzászólás

Minden mező és az értékelő kitöltése is kötelező.

A webhely a tökéletesebb működés érdekében cookie-kat használ. (További információ)

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás