Top right text goes here.

Bejgli

By Márta      

január 3, 2015

0.0

A bejgli egy igazi hungarikum. Lehet diós, mákos és újabban másféle ízekkel is próbálkoznak. A családunk kedvence a diós változat. Nagyon finom és sokáig eláll. Főleg Karácsonykor, de más alkalmakkor is készítem. Óriási sikerélmény kivenni a sütőből egy gyönyörűen átsült, illatos, jól megkelt bejglit. Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki! Soha többé nem vesz bolti készítésűt.

  • Prep: 30 MIN
  • Total Time: 1 HR 5 MIN
  • 30 MIN

    35 MIN

    1 HR 5 MIN

  • 6 db bejglihez

Hozzávalók

6 db bejglihez a tészta:

1 kg kelt tészta liszt ( jó minőségű)

25 dkg margarin

12 dkg zsír

9 dkg porcukor

3 dkg élesztő

2 tojássárga

1 dkg só

2 dl hideg víz, kb. amit a tészta kíván

1 dl tejszín ( főző)

Diótöltelék

90 dkg darált dió

50 dkg cukor

őrőlt fahéj

4 nagy citrom reszelt héja

0,5 l víz

Utasítások

A töltelék elkészítése

A tölteléket előző este készítem el. A fél liter vizet felforralom és belerakom a fél kg kristálycukrot.A darált diót összekeverem fahéjjal, citrom héjjal, mazsolával ízlés szerint. A forró cukros vizet ráöntöm az ízesített darált dióra és hagyom hogy beigya, majd összekeverem és kihűtöm. Én nem teszek bele zsemlemorzsát, vagy darált kekszet adaléknak! Jobbnak érzem így, hogy a kész bejgliben csak a finom dió ízt érzem és nem ázik át a tészta sem!

A tészta elkészítése

A tészta hozzávalóit reggel időben kezdem el, hogy legyen ideje megkelni és majd este sütöm. Az 1 kg lisztbe belemorzsolom az élesztőt (nem kell felfuttatni!) és hozzáadom a többi összetevőt, amelyből kemény tésztát gyúrok. Az összegyúrt tésztát 20 percre a hűtőbe teszem. 6 db 20 X 25 cm méretű téglalapot nyújtok. Itt sem a tésztát, sem a gyúródeszkát nem lisztezzük már. A tölteléket elosztom 6 egyenlő részre, kb. 30 dkg jön ki belőle, majd a tésztára kenem. Én kézzel szoktam rányomkodni, majd szorosan feltekerem. Tojás sárgájával jól megkenem, és nem túl meleg helyen kb. 9 órát kelesztem.

Este lekenem tojás fehérjével és hurkapálcával megszurkálom, hogy a gőz a sütésnél ki tudjon jönni. Ha a tojás fehérje is rászáradt lassan lehet sütni. Előmelegített 180 fokos sütőben, légkeveréssel kb. 35 percig sütöm.

00:00

0 Reviews

All fields and a star-rating are required to submit a review.

A webhely a tökéletesebb működés érdekében cookie-kat használ. (További információ)

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás