
Képviselő fánk
By Gergely Gy. Édességek Magyar Főzés, Sütés
május 1, 2015
A klasszikus képviselő fánkot mindenki szereti. A szükséges alapanyagai nem túl drágák, az alapját képező égetett tésztát pedig tényleg nem nehéz elkészíteni, inkább a sütése során kell odafigyelni és betartani néhány szabályt.
- Prep: 1 HR
- Total Time: 1 HR 45 MIN
-
1 HR
45 MIN
1 HR 45 MIN
- 12 db közepes fánkhoz
Utasítások
A tészta elkészítése
A vízbe tegyük bele a vajat, a cukrot és a sót, majd kezdjük el forralni, hogy a vaj és a cukor elolvadjon, feloldódjon benne. Ezután adjuk hozzá a lisztet és folyamatos kevergetés mellett közepes lángon főzzük össze. Akkor jó, ha kezd elválni az edény falától és úgy néz ki, mint egy elrontott, sűrű rántás.
Tegyük át egy keverőtálba, hagyjuk pár percig hűlni, majd apránként keverjük hozzá a felvert tojásokat. Lehet, hogy nem kell az összes tojás, ez attól függ, milyen a tészta állaga. Arra kell ügyelni, hogy ne legyen túl lágy, mert akkor ha kinyomjuk nem tartja meg a formáját.
A tésztát töltsük egy habzsákba, majd egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre nyomjunk belőle kb. 5 cm távolságra nagyobb dió méretű gömb formákat. A sütőt közben melegítsük elő 200 fokra. Fontos figyelembe venni, hogy minden sütő más. A sütés elején szükséges a nagyobb hőfok, hogy a fánkok megemelkedjenek.
A sütés
Tegyük a tepsit a 200 fokra előmelegített sütőbe és süssük a fánkokat 20-25 percig. Eközben szépen megemelkednek és a külsejük is szép aranybarnára pirul. Sokan itt rontják el, mert ilyenkor a fánkok belseje még nyers, és korán kivéve könnyen össze is esnek. Hagyjuk a fánkokat szépen a sütőben, az ajtót ne nyitogassuk, vegyük vissza a hőmérsékletet kb. 160 fokra, majd további 20-25 percig szárítsuk őket.
A vaníliakrém
Keverjük össze a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral. Legjobb ezt egy kézi mixerrel végezni, mert akkor jó a krém, ha szép homogén. Keverjük hozzá kanalanként a lisztet, majd apránként adjuk hozzá a tejet és mindegyikkel jól dolgozzuk össze. Ezután lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett kezdjük el felfőzni a krémet. Ügyeljünk arra, hogy ha elkezd besűrűsödni hamar odakaphat.
A tejszínhab
A tejszínhabot mindig hidegen kezdjük felverni és a legkönnyebb ezt is géppel végezni. Amellett, hogy a felhasználásig a hűtőben tartjuk, pár percre a fagyasztóba is be lehet tenni, mielőtt dolgozni kezdünk vele. Verjük kemény habbá, miközben a cukrot apránként adjuk hozzá. Ha habfixálót is keverünk bele, akkor tovább javíthatjuk a tejszín keménységét.
Elkészítés
Várjuk meg míg a fánkok illetve a krém is kihűl, csak ezután kezdjünk dolgozni velük. Vágjuk félbe a fánkokat, majd egy habzsákból nyomjunk az aljába a vaníliás krémből és a tejszínhabból is. Óvatosan tegyük rá a felső részt és szórjuk meg egy kis porcukorral.