
Skót tojás fűszeres burgonyával
By Gergely Gy. Húsok Nemzetközi Főzés, Sütés
május 31, 2015
A Skót tojás tulajdonképpen egy főtt tojás valamilyen fűszerezett, darált húsos burokban, amit ezután a hagyományos módon kirántunk. Nagyon gyors és nagyon finom kaja, amit mindenképpen érdemes kipróbálni.
- Prep: 25 MIN
- Total Time: 45 MIN
-
25 MIN
20 MIN
45 MIN
- 4 személyre
Utasítások
A skót tojások elkészítése
A recepthez megfelel bármilyen ízesített darált húsos massza, de én most sütnivaló bajor kolbászt használtam, hogy egy kis csavar is legyen a receptben, illetve így még gyorsabb az elkészítés.
Az első lépésben kezdjük el főzni a tojásokat. míg ezek megfőnek, készítsük elő a darált húsos masszánkat.
Vágjuk fel a kolbászt és vegyük ki egy keverőtálba a kolbászhúst. Adjunk hozzá egy kiskanál wostershire szószt, egy kevés korianderzöldet, és egy kiskanál dijoni mustárt, majd jól keverjük össze.
A kész masszát osszuk annyi részre, ahány tojás van, majd egy vágódeszkán készítsünk belőlük lapos pogácsákat. Ügyeljünk arra, hogy 1 cm-nél ne legyen vastagabb a massza, illetve hogy megfelelően nagy legyen ahhoz, hogy be tudjuk vele borítani a főtt tojásokat.
Ha a tojások megfőttek, hűtsük ki őket, pucoljuk meg, majd tegyük a húspogácsák közepére, amit óvatosan formázzunk a tojások köré egy nagy gombócot formázva.
Hagyományos módon, liszt felvert tojás és zsemlemorzsa segítségével bundázzuk, majd forró olajban süssük aranybarnára őket.
A fűszeres burgonya
A burgonyát meghámozzuk, majd nagyobb hasábokra vágjuk és sós vízben kb. 10 perc alatt félpuhára főzzük.
A vízből kivéve egy kicsit leitatjuk és egy tepsire tesszük. Fontos hogy újra sózzuk, majd egy kevés borssal, friss rozmaringgal ízesítjük és egy kis olívaolajjal meglocsoljuk.
200 fokos sütőben 15-20 perc alatt ropogósra sütjük.
Tálaláskor adjunk hozzá egy kis majonézes tormaszószt, vagy egy kis mustárszószt.