
Teljes kiőrlésű Bagel
By Gergely Gy. Pékség Európai, Nemzetközi Sütés
március 25, 2015
Ez a hagyományos péksütemény Lengyelországból származik, de igazán népszerű reggeli szendvicsalap az amerikai nagyvárosokban lett. A kicsit nehéz, sűrű belsejű, nálunk sokszor csak lyukas zsömleként emlegetett Bagel bármivel megtölthető, a sajtkrémes lazacos kapribogyós klasszikuson kívül bármilyen összeállítás lehetséges. Ez a recept pedig tényleg egyszerű és elronthatatlan, a végeredmény pedig egy hihetetlenül finom péksütemény.
- Prep: 1 HR 50 MIN
- Total Time: 2 HRS 20 MIN
-
1 HR 50 MIN
30 MIN
2 HRS 20 MIN
- 6 db
Utasítások
A kétféle lisztet szitáljuk egy keverőtálba, majd adjuk hozzá a cukrot és a sót. A langyos vízben keverjük el az instant élesztőt, majd lassan adagolva keverjük össze a liszttel, míg a tészta nagyjából összeáll. Ezután borítsuk ki a munkalapra, majd 10-12 percig gyúrjuk, míg sima ruganyos tésztát kapunk.
Egy vékonyan kiolajozott kelesztőtálban fóliával letakarva kelesszük 1 órát, míg a duplájára nő. Osszuk a tésztát 6 részre, majd a tenyerünkkel lenyomva körkörös mozdulatokkal formázzunk golyókat belőlük. Tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd letakarva kelesszük bageleket további 30 percig.
Forraljunk egy nagyobb edényben vizet, amelyhez adjunk egy csapott evőkanál szódabikarbónát. A víz az edényben legalább 10 cm magas legyen. A megkelt bagelek közepébe lisztes ujjal készítsünk egy lyukat, amelyet tágítsunk is ki egy kicsit, de arra ügyeljünk, hogy a levegőt ne nyomjuk ki belőlük teljesen.
Tegyük bele a bageleket a gyöngyöző vízbe 1 percre úgy, hogy félidőnél fordítsuk át őket. Egy szűrőkanállal vegyük ki, tegyük a vissza a tepsire, majd kenjük meg a felületüket a tojás fehérjével, és szórjuk meg őket szezámmaggal.
170 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt süssük aranybarnára, majd egy rácsra kiszedve hagyjuk kihűlni őket.