
Tönkölybúzás olívás kenyér
By Gergely Gy. Pékség Európai, Görög Sütés
január 16, 2015
Ízletes, fűszeres kenyér, amely nagyon jó a különféle szendvicsekhez. Frissen egy kis metélőhagymás sajtkrémmel egyszerűen kihagyhatatlan, többnapos szikkadt korában pirítva pedig isteni bruscetta alap.
- 2 db kb. 60 dkg-os kenyér
Utasítások
Első nap 12 óra körül.
Egy zárható üvegben először elkeverjük a kovászt a vízzel, majd hozzáadjuk a lisztet és alaposan, de gyorsan elkeverjük és lefedjük, majd meleg helyen hagyjuk érni.
Első nap este 9 óra körül.
Egy keverőtálban elkeverjük az előző kovászkeveréket a vízzel, majd hozzáadjuk a lisztet és keményebb tésztát gyúrunk belőle, majd fóliával letakarva a konyhapulton hagyjuk.
Második nap reggel
Feloldom a kovászos előtésztát a vízben, hozzáadom a lisztkeveréket a só kivételével, összekeverem (összeállítom), majd lefedve 30 percet pihentetem. Az idő leteltével hozzáadom a sót a tésztához, majd enyhén olajos felületen (konyhapulton) egyszer átgyúrom. Félreteszem és újabb 20 percig pihentetem.
Még egyszer átgyúrom (csak egy kicsit, pár mozdulattal, és 30 percig hagyom pihenni.
Ezután két részre veszem a tésztát, majd enyhén lisztezett felületen óvatosan kilapogatom, ügyelve arra, hogy minden levegőt ne nyomkodjak ki belőle. Megszórom az összevágott olivával, illetve a felaprított friss bazsalikommal, és meghajtogatom. A hajtogatást még kétszer megcsinálom, tehát összesen 3 alkalommal hajtogatom meg a tésztát úgy, hogy minden egyes hajtogatás után 45 percet pihen. Miután az utolsó hajtogatás után is pihent a tészta, megformázom, sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem őket, és fóliával letakarva további 1-1,5 órát kelesztem, míg duplájára nőnek. Én két kenyeret készítettem, egy sima vekni formájút, illetve egy bagetthez hasonló rúdkenyeret.
Ha megkeltek, lefújom őket hideg vízzel, bemetszem a tetejüket egy pengével, és 235 fokos előmelegített sütőben sütöm 10 percig a kenyereket.
Ezután visszaveszem a hőfokot 200 fokra, és további 40 percig sütöm őket tovább.
Ha megsültek jól lefújom a forró kenyereket hideg vízzel, majd rácsra teszem őket hűlni.