Kategória: Pékség
Húsvéti töltött kalács
Ez a kalács a hagyományos fonott kalács sós változata. Az érdekességét az adja, hogy a fonatok belsejében egy kis plusz töltelék is van. Önmagában is kiváló, de remekül illik a főtt tojás, sonka és torma mellé kiegészítőnek is a húsvéti asztalra.
By Gergely Gy.
Teljes kiőrlésű Bagel
Ez a hagyományos péksütemény Lengyelországból származik, de igazán népszerű reggeli szendvicsalap az amerikai nagyvárosokban lett. A kicsit nehéz, sűrű belsejű, nálunk sokszor csak lyukas zsömleként emlegetett Bagel bármivel megtölthető, a sajtkrémes lazacos kapribogyós klasszikuson kívül bármilyen összeállítás lehetséges. Ez a recept pedig tényleg egyszerű és elronthatatlan, a végeredmény pedig egy hihetetlenül finom péksütemény.
By Gergely Gy.
Görög fetás spenótos háromszög, a Spanakopita
Megmondom őszintén a spenótot a megszokott főzelék formájában nem szeretem. Szerencsére nem csak abban a formában lehet fogyasztani. Ezt a hagyományos ciprusi süteményt nagyon könnyű elkészíteni, és amellett, hogy a spenótfogyasztás is pipa még finom is. A töltelékek pedig ízlés szerint variálhatók is.
By Gergely Gy.
Angol muffin
Az angol muffin-t a neve alapján sokan a nálunk is ismert édes süteménnyel azonosítják, pedig semmi köze hozzá. Ez a lapos zsemle az angol klasszikus reggelik és az amerikai késői kiadós reggelik (brunch) egyik alap péksüteménye. Ez az alapja többek között a Benedek tojásnak is. Az alaprecept szerint serpenyőben sütik ki mindkét oldalát, de én a sütőben sült változatot jobban szeretem.
By Márta
Az én házi kenyerem
Ez a kenyér recept jó néhány átalakításon átesett, mire ezt a jól bevált és gyakran sütött változatot elértem. Viszont annak ellenére, hogy teljes kiőrlésű liszttel illetve rozsliszttel készül, egyáltalán nem sűrű a belseje, hanem inkább könnyű lukacsos. Az íze is nagyon finom, arról nem is beszélve hogy egy hét után sem esik szét.
By Gergely Gy.
Francia típusú kovászos parasztkenyér
Ehhez a kenyérhez egy Kansas-i pék, bizonyos Thom Leonard falusi francia kenyere szolgált alapul. Ez a változat igazából csak a lisztkeveréket és a kovászt tartotta meg, viszont a végeredmény azt hiszem kifogástalan, "igazi kenyér" lett.
By Gergely Gy.
Tönkölybúzás olívás kenyér
Ízletes, fűszeres kenyér, amely nagyon jó a különféle szendvicsekhez. Frissen egy kis metélőhagymás sajtkrémmel egyszerűen kihagyhatatlan, többnapos szikkadt korában pirítva pedig isteni bruscetta alap.
By Gergely Gy.
Ropogós sajtos kifli
Ez a kifli tényleg olyan, mint a gyermekkorunk békebeli foszlós kiflijei. Lehet sajtos, sós, köményes, a siker abszolút garantált a család körében.
By Gergely Gy.
Kovásszal készült gyökérkenyér sült hagymával
Szerintem ez a fajta kenyér nagyon finom, és viszonylag könnyen el is készíthető, lévén hogy nem kell dagasztani. Ez a kenyér a kovásztól meglepően könnyű, az íze pedig régi kenyerek ízét és illatát idézi.
By Gergely Gy.